Logga
 

 

 

Ansiktskirurgi - information om operationer i ansiktsregionen

( tryck på länk för åtgärd i bild ger mer information)ANSIKTSOPERATIONER - ansiktslyft, pannlyft, tinninglyft, halsplastik, hakförstoring med implantat m.m

På grund av ansiktets utsatthet när det gäller social exponering har mycket fokus inom plastikkirurgin riktats dit. Det finns många orsaker till att man genom en ansiktsoperation vill påverka utseendet av denna del av kroppen: Ansiktet åldras vilket resulterar i rynkor och "hängande hud" vilket kan förbättras exempelvis genom en ansiktslyftning (facelift), ett pannlyft eller annan plastikoperation. Ibland finns en önskan att förändra det medfödda utseendet på delar av ansiktet genom exempelvis hakimplantat, öronplastik eller läppförstoring. Det finns ett mycket stort antal olika plastikkirurgiska ingrepp som kan utföras i området och det är inte alltid uppenbart vilken väg som leder till det önskade resultatet. Inte sällan behövs även en kombination av ingrepp för att nå ända fram. Det är därför mycket viktigt att du som patient får möjlighet att diskutera med en specialist i plastikkirurgi från början för att få ett seriöst underlag att stå på då du skall fatta beslut om eventuell kirurgi. Nedan beskriver vi kortfattat en del av de plastikkirurgiska ingreppen i ansiktet.

Pannlyft

Ett pannlyft överväger vi om du har hängande ögonbryn samt för att minska tenedensen till rynkor i pannan. Det finns mindre omfattande åtgärder för att lyfta ögonbrynen, men då måste ärret läggas mer synligt i pannan.

Operationen utförs i narkos och det läggs ett snitt några cm ovan hårfästet och utåt sidorna mot tinningarna. Huden lossas mot pannbenet ner mot ögonbrynen där en del av de muskler som bidrager till rynkor i pannområdet kan avlägsnas. Huden kan sedan sträckas uppåt och anpassas så att ögonbrynens höjd blir optimal. Överskottshuden tages sedan bort. Förband lägges över området och man kan vara svullen och missfärgad i huden under kommande vecka.

Ögonbrynslyft / Tinninglyft

För den som kan tänka sig att ha ett litet ärr just ovan ögonbrynskanten, kan ett lokalt ögonbrynslyft utföras. Detta utföres då i lokalbedövning och man tar bort en hudbit just ovan ögonbrynet och syr sedan ihop med stygn som vanligen tages bort efter ca 1 vecka. Ärret är i början rödaktigt, men bleknar efterhand och brukar sedan endast skönjas partiellt.

Om endast yttre delen av ögonbrynet har fallit ned, kan man utföra ett tinninglyft där snittet kan läggas inom hårbärande område i tinningregionen. Operationen utföres i lokalbedövning och man lossar huden fram emot ögonbrynet och kan sedan sträcka detta uppåt-åt sidan.

Facelift - ansiktslyftning

Ett ansiktslyft (face-lift) påverkar främst nedsänkt hud längs käklinjen, kindområdet samt i viss mån även de djupa veck som går från näsvingeområdet och nedåt munnen samt käklinjen. Hudens färg och struktur ( ex ojämnheter) påverkas ej av en ansiktslyftning, utan man kan endast lyfta upp hängig hud på delar av nedre ansiktet.

Ett större ansiktslyft utförs i narkos och vanligen lägges ett snitt framför och bakom öronen upp mot hårfästet. Huden lossas sedan över områdena från underlaget och kan sedan sträckas så att överskottshud kan tagas bort. På halsen brukar även halsmuskulaturen spännas upp. Moderna operationstekniker gör att man kan utföra ansiktslyft som en poliklinisk åtgärd. Det läggs ett förband över ansiktet/ huvudet första veckan, därefter tages stygnen bort. Missfärgningar och svullnader finns kvar 1-4 veckor efter operationen. Den första veckan bör man därför ta det lugnt.

Det finns mindre åtgärder som ger resultat motsvarande ansiktslyft, men som utföres på mindre uttalat hängig hud främst i käklinjen (tidiga hamsterpåsar) samt påsighet över kindområdet. Minilyft kan utföras med ett litet snitt framför nedre delen av örat för att lyfta hamsterpåsar samt via ett snitt vid ögonlocksområdet för att lyfta kindområdet. Dessa mindre åtgärder kan utföras i lokalbedövning. Minilyft i ansiktet kan också åtgärdas till viss grad med s.k filler (hyaluronsyre filler - Teosyal).

Öronsnibbs korrektioner

Vissa defekter på öronsnibbarna kan uppkomma i samband med att ex. örhängen åstadkommer en slits i snibben eller efter skador. Dessa kan repareras via mindre lokala åtgärder i örsnibbshuden.

Läppförstoring

Läppförstoring rekommenderar vi att man gör i första hand med s.k fillers, vilket är säkert och erfarenshetsmässigt en bra metod. Fillers är dock inte permanenta och därför kan i vissa fall operativa åtgärder utföras. Vanligen utför vi lyft av läppen hos något äldre personer med ett snitt i näsborreområdet, en hudbit tages bort och huden sys ihop och lyfter läppen. Hos övriga kan eget fett användas för att fylla läpparna, men det är viktigt att veta att fett brytes ned och även måste fyllas på, främst i initial skedet.

Hakförstoring med protes /hakimplantat

För den som har indragen/ insjunken haka blir proportionerna i ansiktet inte optimala och en förstoring kan där på ett dramatiskt sätta ge balans till ansiktet, speciellt i profil. Man provar i samarbete med patienten ut det silikonimplantat som bäst kan förbättra hakpartiet och operationen utföres i narkos, där ett litet snitt lägges under hakan och implantatet placeras på optimal plats ovanpå käkbenet. Man syr med stygn som kroppen själv löser upp. Förband i form av tejp sitter på under ca 1v.

 

Plastikhuset Plastikkirurgi Plastikoperationer Pannlyft Tinninglyft Halslyft Implantat Protes

Om Plastikhuset - Plastikoperationer - Behandlingar - Sitemap

Copyright © Plastikhuset - 2002 - 2018